Kunskapsbank

Det finns cyklar för alla!

Publicerad:


Funktionshinder kräver bara andra lösningar

Det finns cyklar för alla!

En trehjulig cykel har förbättrat Gun-Britt Karlssons möjligheter att både träna upp sig efter en hjärtinfarkt med medföljande balanssvårigheter, och höjt vardagskvaliteten genom att hjälpa henne att komma närmre barn och barnbarn, samt pensionärsaktiviteter. Den trehjuliga elcykeln har starthjälp, lågt insteg och det går att ställa in motståndet beroende på hur mycket hon orkar träna, berättar hon.

Egentligen började detta cykeläventyr med att Region Kronoberg, Energikontor Syd och Länsstyrelsen Kronoberg bedriver ett projekt, vars syfte är att fler ska resa hållbart. I projektet erbjuds olika metoder att få människor att ändra sitt sätt att resa till och från jobbet och i tjänsten.

Då många Kronobergare har mindre än fem kilometer till jobbet, så passar ofta cykel eller elcykel bra en stor del av året. I projektet erbjuds därför de anställda att testa elcykel under en period och utbudet är brett med olika typer av elcyklar för att täcka de flesta behov. Det är här den cykel som Gun-Britt Karlsson fick låna kommer in i bilden. Under höstens första testperiod var det ingen på företagen som bokat just den cykeln, varför idén föddes om att låna ut den till privatpersoner.

Gun-Britt är nöjd med satsningen och rekommenderar andra människor att pröva ifall de får chansen att prova på den här typen av aktivitet. Hon berättar att det finns flera i byn som är intresserade, och hoppas att detta är något som kan fortsätta och kanske utökas.

Kontaktpersoner


Annika Öberg

Annika Öberg

Projektledare

Tel. 0709-21 60 59 ,

annika.oberg@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat