Broschyrer


På denna sida har vi samlat broschyrer som vi själva har tagit fram. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.
 

Monter med broschyrer

Solenergi & energilager

Under två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Solceller omvandlar solens energi till elektrisk ström. Att producera sin egen el är både miljösmart, enkelt och på sikt lönsamt. Solfångare använder solens energi för att värma vatten.

Uppvärmning & kyla

Det finns olika uppvärmningsalternativ och här har vi samlat de broschyrer vi tagit fram.

Varma somrar gör att behovet av att hålla nere inomhustemperaturen ökar. Solavskärmning och att utnyttja den kalla nattluften är åtgärder som inte kräver mycket energi.

Energispartips

Att spara energi är varken svårt eller jobbigt. Det handlar om att se över hur du använder energin och ändra dina vanor. Här hittar du enkla tips på hur du kan minska din energianvändning i vardagen.

Ventilation

För att undvika dålig lukt och mögel behöver bostäder och lokaler en god ventilation. Det kan även hjälpa till att förebygga astma och allergiproblem samt förbättra vårt välbefinnande och vår koncentrationsförmåga.
Ungefär 70% av alla hus med självdrag har för dålig ventilation.

Fönster

Fönster släpper in ljus och värme i huset, men när det är kallt ute släpper de även ut mycket värme. Upp till 35 % av husets värme kan läcka genom fönsterna. Med rätt fönster kan du hålla nere energiräkningen samtidigt som du får ett bättre inomhusklimat.

Belysning

Sedan 2009 har olika typer av glödlampor successivt förbjudits och det ställs hårdare och mer skärpta krav på övriga belysningskällor. Detta för att vi konsumenter inte ska behöva köpa hem ineffektiva lampor som ger mer värme än ljus eller återger färger felaktigt.

Transporter

Det finns mycket ni kan göra på er BRF för att underlätta vardagscyklingen för era medlemmar. I broschyren Cykelvänlig BRF hittar ni en kort guide, både med grundläggande- och högre nivå av anpassning, som kan göra er förening mer cykelvänlig!

En elbil använder ca 1,5-2 kWh el för att förflytta sig en mil, mer på landsväg än inne i staden. Jämfört med en bränsledriven bil, som använder ca 6-7 kWh per mil, är elbilen mycket mer energieffektiv. 

Med en elcykel kan du cykla långt, med tung last, i motvind och uppförsbackar, utan att bli svettig. Det går att stänga av elmotorn och cykla för egen maskin, cykeln är då lite tyngre att driva framåt än en vanlig cykel.

Tågsemestrande kan kännas lite som en djungel när man är ovan, men det är en utmaning värd att anta! Och ingen fara, den här foldern ger nyttiga tips och tricks.

Mat & klimat

Maten vi äter har en stor påverkan på klimatet, nästan en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Den största andelen kommer från konsumtionen av animaliska livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter.

Den pågående klimatförändringen gör att vi nu behöver klimatanpassa våra bostäder. I broschyren “klimatanpassa din bostad” får du tips vad du kan göra för att klimatsäkra din bostad.

Företag

Det finns många saker företag kan göra för att påverka sin energianvändning, både åtgärder som är helt gratis och sådana som kräver en investering i fastigheten eller i teknik.

Other languages: Arabic, English & Somali

Below, we have gathered two of our most popular brochures. One contains energy-saving tips for businesses, and the other provides guidance on how to save energy at home.

Quick energy-saving tips for businesses:

Saving energy in everyday life at home: