Välkommen till Biogas Syd!                    Logga Biogas Syd

Biogas Syd är ett nätverk som samverkar för biogas i Skåne. I nätverket deltar organisationer inom näringsliv, offentlig sektor och forskning. Vi arbetar för att främja produktion, distribution och användning av biogas. Organisatoriskt är Biogas Syd en verksamhet inom Energikontoret Syd.

Genom att gå med i nätverket kan din organisation vara med och påverka biogasutvecklingen.

Prenumerera på Biogas Syds nyhetsbrev för att ta del av biogasnyheter och tips på evenemang mm! 

 

Kalendarium

Här tippsar vi om aktuella biogasaktiviteter

10 sept: Demonstrationsdag & workshop: skörd och logistik för gräs från urbana ytor 

Energikontor Syd/Biogas Syd genom projektet Power Bio i samarbete med Partnerskap Alnarp och Movium vid SLU bjöd in till en inspirerande dag i Alnarp.

Många kommuner klipper gräs på sina kommunala ytor, både kort gräs men även långt gräs som fått växa upp för att öka den biologiska mångfalden, skapa vackra ytor, avrinningsområden för nederbörd mm.

Gräsklippet, eller höet behöver föras bort för att förhindra näringsläckage och för att främja biologisk mångfald. Men vad ska då göras med gräset och hur får man till en fungerande logistik att skörda, samla in och föra bort gräset till exempelvis en biogasanläggning?

Det är frågor som ställs em olika projekt som vi samlade den 10 september för att få till utbyte mellan kommuner, forskare och biogasföretag.

Några take-aways från förmiddagen:

Daniel Nilsson på SLU berättade om slutsatserna från ett projekt där man samlade in vägkantsgräs från Trafikverkets ytor och skickade det till biogasproduktion. Andreas Dyreborg Martin från Roskilde universitet presenterade resultaten från liknande undersökningar i Danmark. Deras medskick om faktorer som påverkar kostnadsbilden och klimatvinst:

  • Se till att det finns tillräckligt med biomassa där det ska satsas på skörd och insamling av gräset.
  • Se till att det finns tillräcklig lastvolym på maskinerna som skördar eller satsa på mellanlager där man byter till fordon med större lastkapacitet för vidare transport till biogasanläggning.
  • Se till att det blir få avbrott under skörden, sträckor där det finns många brevlådor, lyktstolpar eller andra hinder lämpar sig kanske inte så bra om man vill samla in materialet – det går helt enkelt för långsamt och arbetstiden är dyr.
  • Ur klimatsynvinkel är det mycket bra att samla in och tillföra gräset en biogasprocess.

Malmö stad berättade om varför och hur dem jobbar med frågan kring stadsgräs – att hitta rätt system för insamling och en avnämare för gräset ä inte enkelt. Men nu har man i a f kommit så långt att det genomförs ett test tillsammans med St1.

Tohrleif Brameryd från SLU, campus Helsingborg, berättade om ett projekt som genomförts i Helsingborg där man gjort inventering på ytor, volymer och räknat på ekonomiska och miljömässiga aspekter.   

Flera kommuner som deltog på träffen berättade att även dem har svårt att hitta biogasanläggningar som vill ta emot deras gräs – här finns en del att göra för oss i nätverket, att hjälpa kommuner och biogasföretag hitta matchningar.

På eftermiddagen demonstrerades olika skördemaskiner i Alnarpsparken.

Presentationerna finns här: Dokumentation demonstrationsdag gräs från urbana ytor (energikontorsyd.se)

Tack alla som kom och bidrog!

21 oktober Nätverksträff med Biogas Syd

Nätverksträff 21 oktober i Malmö

Varmt välkommen på höstens nätverksträff den 21 oktober i Malmö. Vi samlar biogasintressenter från Syd för gemensam omvärldsbevakning, höra om intressanta projekt och såklart för att nätverka. Deltagare brukar komma från hela biogasens ekosystem: kommuner och andra offentliga organisationer, biogasföretag och andra näringsidkare, lantbruket och akademin.

Varmt välkommen!

När: 21 oktober, kaffe och fralla från kl 8:45. Mötet börjar 9:15 och slutar 12:00 med gemensam lunch efteråt.

Vart: Miljöförvaltningen Malmö stad, Bergsgatan 17 i Malmö (nära Triangeln)

För vem: Medlemmar i nätverket Biogas Syd och andra biogasintresserade i mån av plats.

Anmälningslänk

För frågor: Sabine Täuber, Energikontor Syd, sabine.tauber@energikontorsyd.se; +46 (0)70-306 24 09

Från programmet:

Green2X som planerar en storskalig, halm-baserad bioenergianläggning i Voerdingborg, Själland kommunicerade i våras att man ingått ett partnerskap med Malmö hamn för en satsning i Malmö (läs mer). Kom och hör mer om planerna i Danmark och Skåne.

European Biogas Association EBA - du undrar vad som händer kring biogas på EU nivå, men du har inte möjlighet att åka på European Biogas Week i Bryssel? Frukta inte - vi hämtar EBA till Malmö. Anders Matthiasson, EBAs ordförande kommer och delar med sig och svarar på våra frågor. 

Biogas Solutions Research Center (BSRC) presenterar en ny rapport om "Expanding biogas solutions based on Swedish agriculture  - Assessing the potential for production in Southwest Sweden .

Jörgen Held från RENEWTEC ska prata om projektet SynFerm: ”Röta trä, går det?” - det handlar alltså om effektiv syngasrötning av förgasad träråvara. 

Industrins Biogaskommission presenterar sitt arbete och vill gärna passa på att hämta in synpunkter, erfarenheter och inspel från nätverket i södra Sverige.

Som vanligt läggs stor vikt vid nätverkande och utbyte!

    Det finns inga fler kalenderposter i denna kategorin

    Visa alla aktiviteter