Om oss

Biogas Syd är ett nätverk som samverkar för biogas i Skåne. I nätverket deltar organisationer inom näringsliv, offentlig sektor och forskning. Vi arbetar för att främja produktion, distribution och användning av biogas.

Sedan verksamheten startade år 2005 har Biogas Syd etablerat sig som en välkänd aktör och har framgångsrikt bidragit till att utveckla Skåne till en stark biogasregion. Biogas Syd finansieras av projektmedel och deltagaravgifter. Organisatoriskt är Biogas Syd en verksamhet inom Energikontor Syd.

Varför gå med i Biogas Syd?

Genom att gå med i Biogas Syd din organisation dra nytta av samt vara med och gestalta nätverket och påverka biogasutvecklingen.

Nätverket

Biogas Syd har ett omfattande nätverk inom hela biogasområdet och biogödselområdet, inom såväl näringsliv, offentlig sektor som universitet. Du ges möjlighet att nätverka med dessa på Biogas Syds seminarier, utbildningar, nätverksträffar med mera. Biogas Syd kan också lotsa dig till rätt aktör när du behöver specifik kunskap och kompetens.

Påverkan

Biogas Syd driver biogasfrågan regionalt med stor framgång och har goda nationella kontakter. Vi samarbetar nära med Halland och Västra Götaland och även med Biogas Sydost. Genom att delta i Biogas Syd har ni möjlighet att påverka detta arbete.

Kompetensstöd

Biogas Syd erbjuder kompetensstöd inom energi- och biogasområdet. Vi kan medverka som expertstöd vid olika arrangemang som våra deltagare arrangerar och vara bollplank vid utredningar.  

 

Kontakta oss!

Sabine Täuber (Verksamhetsledare)

epost: sabine.tauber@energikontorsyd.se

telefon: +48 (0)70 306 24 09

adress: Bytaregatan 4d, 22222 Lund

 

Biogas Syd på linked in och 

prenumerera på Biogas Syds Nyhetsbrev här

Biogas Syds styrgrupp

Biogas Syd har en engagerad och operativ styrgrupp. I styrgruppen ingår deltagare som representerar braschen, det offentliga och akademin. 

Jon Andersson (ordförande styrgruppen), Lunds Kommun

Britt Karlsson-Green, Region Skåne

Rickard Heed, NSR

Johannes Elamzon, Länsstyrelsen Skåne

Carl-Johan Hultén, St1

Kjerstin Ekvall, SYSAV Utveckling AB

Tore Sigurdsson, C4 Energi

Lisa Karlsson, Eslövs Kommun

Emil Rosencrantz, Biokraft International

Thomas Prade / Sven-Erik Svensson, SLU Alnarp

Mikael Lantz, LTH

Deltagare i nätverket

Lunds Kommun

Lund präglas till stor del av universitetet, som ett internationellt centrum för utbildning, forskning och utveckling. Detta kombineras i Lund med ett starkt forskningsbaserat globalt näringsliv. Den stora rörligheten hos studenter, forskare och våra kommuninvånare bidrar till att skapa mångfald och göra Lund till en mötesplats för dialog och engagemang.

Kontaktperson: Jon Andersson (ordförande i styrgruppen)

www.lund.se

 

Helsingborgs Stad

Helsingborgs vision är att vara Sveriges mest attraktiva stad för människor och företag. Staden har också målsättningen att ligga i framkant i miljö- och klimatfrågor. En viktig del i detta är den stora strategiska satsning som staden sedan många år tillbaka gör på att öka användning och produktion av biogas.

Kontaktperson: NN

www.helsingborg.se

 

St1 Biogas

Energiföretaget St1 har under sommarn 2021 förvärvad 100% av aktierna i E.ON Biofor Sverige AB. Det förvärvade företaget är nu under namnändring till St1 Biogas AB. St1 är nu en ledande aktör inom den svenska biogasmarknaden med en marknadsandel på cirka 30 % inom marknaden för biogasfordon. Verksamheten är geografiskt placerad i södra Sverige samt i Stockholm. Företaget producerar, importerar och exporterar biogas som levereras till kunder genom olika säljkanaler.

Kontaktperson: Carl-Johan Hultén

St1 hemsida biogas

 

SYSAV Utveckling AB

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, svarar för den regionala avfallshanteringen och återvinningen i södra Skåne. Sysav behandlar avfall från både hushåll och företag. Insamling och transport av avfallet till våra anläggningar sköts av delägarkommuner och entreprenörer. Sysav Utveckling AB är ett helägt dotterbolag som arbetar med forskning och utveckling inom avfallsområdet.

Kontaktpersoner: Kjerstin Ekvall, Avdelningschef Biotec

www.sysav.se

 

Kraftringen

Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Vi tar ansvar för att använda naturresurser så effektivt som möjligt genom att fokusera på lokala energilösningar som både skapar stora miljövinster och bidrar till en hållbar tillväxt i regionen.  Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 300 000 energikunder och runt 400 medarbetare.

Kontaktperson: Ulrica Johansson

www.kraftringen.se

 

C4 Energi/Kristianstad biogas

C4 Energi är en koncern ägd av Kristianstad kommun. Koncernen består av tre bolag varav två dotterbolag. Inom koncernen har vi elavtal, elnät, fjärrvärme & fjärrkyla, fibernät, biogas & biogödsel.

Kontaktperson: Tore Sigurdsson

www.c4energi.se

 

Region Skåne

Region Skåne har tio års samlad erfarenhet av ett övergripande ansvar att se till helheten i utvecklingen av Skåne. I detta ansvar ingår hälso- och sjukvården, utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur. Region Skåne jobbar också med ett stort antal projekt som att förbättra miljön och klimatet, bevara den skånska naturen och skapa ett ekologiskt hållbart Skåne.

Kontaktperson: Britt Karlsson-Green

www.skane.se

 

Länsstyrelsen i Skåne län

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som har ett brett ansvarsområde. Länsstyrelsen är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Biogas är en viktigt arbetsområde.

Kontaktperson: Johannes Elamzon

www.lansstyrelsen.se

 

Malmö Stad

Malmö är en mycket attraktiv stad med stora möjligheter till både lärorika och lustfyllda upplevelser. Staden är ett intressant besöksmål ur flera olika aspekter — omvandlingen från industristad till kunskapsstad, hållbar utveckling, infrastruktur, högskolan, kultur- och nöjesturism, för att nämna några.

Kontaktperson: Micael Bergqvist 

www.malmo.se

 

NSR AB

NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) är ett regionalt återvinningsföretag. NSR arbetar med återvinning och behandling av avfall samt försäljning av varor och tjänster. Dessutom driver NSR anläggningar för returpapper, returplast, biogasproduktion samt hantering av farligt avfall.

Kontaktperson: Rickard Heed

www.nsr.se

 

NSVA

Rent vatten är en självklarhet i vårt samhälle och målet för vårt arbete på NSVA. Vi är ett interkommunalt VA-bolag som bildades 2009 ur ett antal kommuners VA-verksamheter och ägs idag till lika stora delar av Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp.

Kontaktperson: NN

www.nsva.se

 

RISE – Research Institute of Sweden

RISE är ett internationellt ledande institut för forskning och innovation. RISE jobbar brett med biogasforskning och -utveckling och täcker in stora delar av biogasområdet i sina forskningsområden och sin forskningskompetens. Vi utför även tekniska tjänster såsom t.ex. substratkarakterisering, processutveckling, gasanalyser, certifiering av rötrest, metanutsläppsmätningar och kalibrering av gasdispensrar.

Kontaktperson: Jonas Dahl

www.rise.se

 

Eslövs Kommun

Vårt geografiska läge med tradition av mycket småföretagande kombinerat med ett antal stora företag ger goda möjligheter. Eslöv ska präglas av ett aktivt näringsliv. Om Eslöv ska fortsätta att vara en framtidskommun måste den konkurrera med kunskap, kreativitet och kompetens.

Kontaktperson: Lisa Karlsson

www.eslov.se

 

Vellinge kommun

Vellinge kommun ligger mitt i den expansiva Öresundsregionen. Hos oss har du nära till både naturen och en stor arbetsmarknad. Vi är stolta över några av Sveriges finaste stränder, nöjda invånare, ett välmående näringsliv och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Kontaktperson: Sanja Culjak

www.vellinge.se

 

Gasum AB 

Gasum är ett nordiskt energibolag. Vi är experter på den nordiska gassektorn och energimarknaden. Tillsammans med våra samarbetspartner tar vi viktiga steg mot en koldioxidneutral framtid på land och till havs.

Kontaktperson: Ylva Ek

https://www.gasum.com

 

Biokraft International AB

Biokraft är ett nordiskt greentechbolag som producerar bioenergi och växtnäring i ett cirkulärt kretslopp genom att återvinna organiskt avfall och restprodukter i storskaliga bioraffinaderier.

Kontaktperson: Emil Rosencrantz

https://www.biokraft.com

 

Associerade Partners

LTH

Avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet finns på Kemicentrum i Lund. Avdelningens forskning innefattar olika aspekter av miljö-, analytisk-, livsmedels-, medicinsk-, och industriell bioteknik, och består både av grundforskning och mer tillämpad forskning. På avdelningen för miljö- och energisystemanalys utförs bland annat systemstudier av biogassystem, ofta med hjälp av livscykelanalys.

Kontaktperson: Mikael Lantz

www.miljo.lth.se

 

SLU Alnarp

SLU Alnarp har sin verksamhet koncentrerad kring landskapsplanering, trädgård och sydsvenskt jord- och skogsbruk. Här finns ungefär 900 studenter som utbildar sig till bland annat hortonomer, landskapsarkitekter, landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer och lantmästare. Här bedrivs även omfattande forskning. Tre av SLUs fyra fakulteter har verksamhet i Alnarp.

Kontaktperson: Thomas Prade, Forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi och 
Sven -Erik Svensson, Universitetsadjunkt

www.slu.se 

 

 

Vision och uppdrag

Biogas Syds vision

Skåne – ledande biogasregion 2030

 

Biogas Syds uppdrag

Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla det skånska kretsloppet genom biogas och biogödsel.

 

Övergripande målsättningar för att vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige

  • Biogas Syd ska vara en bred plattform för samverkan och nätverksbyggande för intressenter inom biogasområdet i Skåne.
  • Biogas Syd ska bevaka utvecklingen med relevans för biogas och sprida kunskap till berörda intressenter.
  • Biogas Syd ska vara en kompetent samarbetspartner i olika utvecklings- och forskningsprojekt inom biogasområdet.
  • Biogas Syd ska utgöra en länk mellan forskning och praktik.
  • Biogas Syd ska i samverkan med andra organisationer medverka till en utveckling av företagandet inom biogasområdet.
  • Biogas Syd ska samverka med andra aktörer inom hållbarhetsområdet

 

Biogas Syds visionsdokument antogs av styrgruppen 23 november 2017 och kan laddas ner här.

Information för dig som vill gå med i nätverket

    Det finns inga fler kalenderposter i denna kategorin

    Visa alla aktiviteter