Kunskapsbank

Energiråd - spara energi i jultider

Publicerad: 2020-03-10


Mys i jul med energirent samvete

Energiråd - spara energi i jultider

När julen stundar är det ofta mörkt och kallt. Då vill många pynta och lysa upp i fönster och trädgårdar, träffa släkten och vänner, äta gott och fröjdas åt klappar.  För den som vill fira jul med klimatet i åtanke finns det en hel del enkla saker att göra. Det handlar inte om att ha det mörkt och inte få äta sin skinka, utan istället göra medvetna val. Det är bara smart att inte låta energin försvinna i onödan, utan veta vad som drar mest och vad man kan göra för att minska svinnet.

 

Julbelysning och granar

  • Släck efter dig – lampor slits inte när de tänds och släcks. Låt inte lamporna lysa i onödan.
     
  • Vill du ha tänt här och där för trivseln – använd LED och timer. Gäller både inomhus och utomhus, både för julbelysning och annars med.
     
  • Byt ut gamla ljusslingor - de kan vara en brandfara. TIPS när du ska köpa en energisnål ljusslinga - känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är LED.
     
  • Köp en kravgran om du kan. Eller så närproducerad som möjligt. 
     
  • Det sämsta för miljön är en plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Men har du redan en så släng den inte, utan använd den tills den är uttjänt. (källa: Naturskyddsföreningen)
     
  • När julen är slut så lämna in granen till återvinning - så blir det värme och el av den. Vi har gott om skog i Sverige - faktiskt ökar skogsarealen varje år. Vi har dubbelt så mycket skog nu som för 100 år sen.

 

Vad händer om jag byter från vanliga glödljus till LED i min julljusstake? 

Säg att du har en ljusstake med sju lampor. Du sätter en timer på den så den lyser sex timmar om dagen. Julen varar ungefär 42 dagar (från 1 advent till tjugondedag Knut). De sju trewattslamporna i ljusstaken gör av med 5 kWh (kilowatt-timmar) under julen. Säg att elen kostar 1,5 kr per kilowattimme då blir det 8 kr. Med LED-lampor istället så kostar samma bara 50 öre. Det är en besparing på 94 %!

Men 7,50 kr – det är ju småpotatis, kanske du tänker då.

 

Men du är ju inte ensam om att ha en julljusstake. Det finns 4,7 miljoner hushåll i Sverige. Säg att alla har två julljusstakar var och byter från glödljus till LED. Den mängden energi vi sparat under julen kan hålla halva Lessebo kommun  varmt i ett helt år! *


När det gäller energi så är det verkligen fråga om att många bäckar små gör en stor å. Det handlar inte bara om vad jag själv sparar utan vad vi tillsammans åstadkommer.

Julmaten

Vi lagar ju extra mycket mat över julen – det är ju en riktig frossarhelg :) Här är några saker du kan tänka på i julstöket.

 

  • Koka upp vatten med lock. Sparar 80 % av energin. Är det bara varmt vatten du vill ha – använd vattenkokare (går snabbare och minimalt med energi/värmeförluster).
     
  • Glöm gamla skrönor om att ägg ska kokas utan lock. Det går utmärkt att koka dem med locket på. Lägg äggen i en kastrull. Fyll på med vatten så att det når till halva ägget. Lägg på locket. Låt det koka upp. Stäng av plattan och låt äggen koka färdigt på eftervärmen lika länge som du brukar koka dina ägg. Detta gäller elektriska spisar, det fungerar inte för gas eller induktion.
     
  • Koka grötris i vatten som vanligt under lock (ta lite mindre vatten än vad som anges i receptet). När riset kokat färdigt-fyll på med mjölk och koka upp. Stäng av plattan och låt locket ligga på. Efter några minuter på eftervärmen kan du ställa in grötkastrull med lock i den kalla ugnen. Du behöver INTE sätta på värmen i ugnen! Efter ca 2 timmar är gröten klar.
     
  • Låt julmaten svalna innan du sätter in i kylskåpet. Har du tillgång till trädgård eller balkong kan du kyla mat där. Eller till och med förvara dricka och annat ute (så länge det inte är frysgrader)
     
  • Tina fryst mat i kylskåpet – så återvinner du lite av energin som gick åt för att frysa den.
     
  • Låt julbordet spraka av färg och placera de växtbaserade rätterna på bästa platsen. Stuvad grönkål, rödkålssallad med apelsin och stjärnanis eller saffranskokta rotsaker passar perfekt till julskinkan. 
     
  • Ska du baka både lussebullar och pepparkakor? Gör det ena efter det andra så slipper ugnen värmas upp två gånger. 


Hus och hem

Det som drar mest energi är såklart uppvärmningen av våra hus. Här kan man göra de största besparingarna. Bor man i tätort kan fjärrvärme vara bästa alternativet, speciellt där det också produceras el av biomassan som används för värmen. Har man någon värmepump så kan solceller vara ett bra komplement för att själv producera elen som går åt till att driva pumpen. Det här är ju större saker man inte gör i en handvändning. Men är du på gång med renovering/köp/bygga till/om så är ett samtal med din kommunala energi- och klimatrådgivare alltid en bra idé. Kolla här för att hitta din närmaste rådgivare.

 

  • Ett billigare och enklare alternativ är att se över sina fönster och dörrar. Täta med lister runt om så blir det mindre värmespill. Det gör jättemycket.
     
  • Vädra snabbt och effektivt. Låt inte fönstret stå öppet långa tider.
     
  • Sänk värmen när tjocka släkten kommer – en människa avger runt 60W i värme (1W/kg) - så blir det inte för varmt.
     
  • Ställ inte möbler framför element. Skärma inte av dina värmekällor, utan låt luften cirkulera så blir det mest effektivt.
     
  • Fyll alltid diskmaskinen innan du kör den. En diskmaskin förbrukar både mindre el och mindre vatten än handdiskning, oavsett om du diskar under rinnande vatten eller i diskbalja. Du ska inte behöva sköja av tallrikarna innan du ställer in dem i diskmaskinen - det räcker med att skrapa av matresterna i matåtervinningen (om det inte blir rent, se över om du behöver rensa filter, fylla på med salt om du har hårt vatten, hur du packar godset, byta diskmedel). 
     
  • Om du diskar under rinnande vatten varje dag så rinner 90 badkar bort.
     
  • Att mäta är att veta. Det finns små elmätare man sätter i uttaget som man sen sätter elsladden till en apparat i. Ett jättebra sätt att kolla upp hur mycket ens olika apparater drar, både när de är på och i standby. Grendosor med avstängningsknapp är ett bra sätt att minska energiåtgången.
     
  • Kolla energimärkningen. Innan du köper ny hemelektronik så kan du enkelt kolla energimärkningen på produkten. Inköpskostnaden är bara en del av totalkostnaden för en elprodukt. Driftskostnaden kan vara så mycket som 80 procent av den totala kostnaden. Så låt dig inte luras att bara titta på prislappen i affären.

 

Resor och klappar

  • Ta tåg/buss till släkten eller julfesten istället för bil, om du har möjlighet.
     
  • Ge bort godsaker som du själv gjort istället för prylar
     
  • Slå in klapparna i tygpåsar, eller sparade skokartonger du klätt med tyg. Tidningspapper med ett fint band eller ett enkelt snöre kan vara fint.
     
  • Efter julklappsutdelningen - sortera presentpappret som papperförpackning. Snörena kan däremot inte återvinnas, utan måste slängas i hushållssoporna.
     
  • Ge bort en upplevelse, en middag eller biokväll tillsammans, en barnfri helg, en spa-dag (bestäm datum för upplevelsen i presenten, så det är inbokat direkt)


 

* Så här har vi räknat i Lessebo-exemplet

GLÖDLJUS: (3 W x 7 lampor) x (6 h x 42 dagar) = 5,292 kWh

LED: (0,2 W x 7 lampor) x (6 h x 42 dagar) = 0,3528 kWh

 

Tankeövning

ENERGIÅTGÅNG SVERIGE: 5,292 kWh - 0,3528 kWh = 4,9 kWh x 2 ljusstakar = 9,87 kWh x 4 700 000 hushåll ≈ 46 400 000 kWh ≈ 46,4 gWh. 


1 gigawattimme motsvarar ungefär elanvändningen för 40 elvärmda normalvillor under ett år.

1 GWh = 1 000 000 kWh.   40 villor x 46 GWh = 1800 villor 

Lessebo kommun har ungefär 3772 hushåll/2= 1886

 

Det här är en tankeövning vi gjort och inte exakt mått. Många har redan idag LED-lampor i sina eljusstakar och Lessebo kommun har inte bara eluppvärmda villor och alla hushåll är inte villor - långt ifrån. Men för att sätta siffrorna i perspektiv har vi utgått från detta för att få ett mått. 

 

Laborera gärna själv med din egen energibesparing på julljusen och andra elapparater i ditt hem; kyl/frys, tv, kaffekokare osv. Ofta är det inte så mycket som krävs för att spara lite energi och få pengar över till anant.

Mer inom samma tema

116 artiklar hittades

Se alla poster inom temat