Fyra föreläsare inspirerade företagare inom turistbranschen

Publicerad: 2019-09-25

Hur ser framtidens hållbara turistnäring ut var frågan som avhandlades under halvdagskonferensen i Karlskrona som Energikontor Sydost arrangerade den 24 september 2019. Runt 20 turistföretag och kommunrepresentanter deltog aktivt i seminariet, som bjöd på nya insikter och goda exempel.


Christel Liljegren, vd för Energikontor Sydost och projektledare för satsningen på Wellbeing-turism, hälsade välkomna och gav en introduktion till hur besöksnäringen och kommuner har möjliget att arbeta med att öka välmående för turister, turismnäringen och lokalebefolkningen samtidigt som branschen negativa påverkan på miljö och klimat minskar.

I Blekinge ökar turismen

Daniel SkogSvenska Turistföreningens hållbarhetschef Daniel Skog gjorde en spaning i fem steg om framtidens gästkrav inom hållbarhet för besöksnäringen i Blekinge och Kalmar. Han späckade sin spaning med fakta från de hållbarhetsundersökningar STF nyligen gjort.

 - Utsläppen för en boende i fjällstuga är endast 2kg koldioxid per natt. Hälften av en natt i sitt egna hemmet säger Daniel.

Han förordar svemester - att upptäcka allt spännande som går att se och göra i vårt avlånga land. Daniel talade också om de hållbarhetslöften som snart alla STF:s boenden avgett. Dessutom kunde Daniel presentera  delar av STFs sommarstatistik som visade att Blekinge ökade sina gästnätter med 24 procent jämfört med förra året och därmed var det landskap som ökat mest i sommar.

 

Saxnäs camping byggde saltvattenspool

Lasse SörenssonLasse Sörensson, Saxnäs Camping på Öland, berättade om sitt vattenprojekt som utvecklades mitt i den akuta  vattenkrisen på Öland. För att kunna fylla poolerna med vatten byggde han en pumpanläggning som hämtar saltvatten från Kalmar sund, vilket innebar flera intressanta utmaningar att lösa. Arbetet skedde under säsong vilket gjorde att många av campingens gäster intresserat följde arbetet.

Slutsatsen Lasse drog var att investeringen inte kunde räknas hem så snabbt, men den bidrar till campingens hållbarhetsarbete och håller poolerna badbara även vid vattenbrist. Poolerna värms upp med solfångare och luft/vatten-kompressorer.

 

Garveriet, en cirkulär konferens- och restauranganläggning

Matts JohanssonFramtidens utmaningar i livmedelsindustrin och närproducerad mat av hög kvalitet handlade Matts Johanssons föreläsning om. Matts är kocken som inte är rädd för att sticka ut med sina åsikter eller att satsa på hållbara lösningar för konferens och restaurang. På nystartade Garveriet finns redan en hydroponisk fiskodling igång, och köksträdgård och växthus som ska nyttja näringen från fiskodlingen är på gång att anläggas. Matts anordnar kurser i matlagning där folk får ta med sig sina egna sorgsna grönsaker och halvtomma burkar från kylskåpet för att tillsammans skapa goda maträtter.

Han talade också mycket om hur viktig jordens kvalitet är och hur matjorden över hela jorden minskar hela tiden. Utmaningar som vi redan nu måste ta oss an för att kunna odla så mycket livsmedel vi behöver i framtiden.

 

Involverade deltagare

Gustav StenbeckGustav Stenbeck  berättade många intressanta fakta han samlat på sig under åren som hållbarhetschef på Nordic Choice Hotels, genom att involvera alla i en quizz. Visste du till exempel att 22 cm är den optimala diametern på en mattallrik och att under 9,5 liter i minuten i ett duschmunstycke inte gillas av gäster. Visste du att den kemiska produkten med mest varningstrianglar du kan hitta i ett hem är så kallade luftfräschare och att en liter kallt kranvatten i Sverige kostar mellan 1-3 öre.

 

Detta och mycket annat fick deltagarna med sig från Gustav inspirerande föreläsning.

 

 

 

 

 

Konferensen kunde Energikontor Sydost  erbjuda tack vare sina projekt

   

 

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet