Cykeltävlingen Jaga vårmilen är i gång

Publicerad: 2023-03-24

Cykeltävlingen Jaga vårmilen arrangeras av Energikontor Syd och Blekinge Tekniska Högskola som ett sätt att få fler invånare i Blekinge att oftare välja cykeln framför bilen, både till vardags och på fritiden.

13 mars startade cykeltävlingen Jaga vårmilen i Blekinge. Tävlingen går ut på att deltagare, individuellt eller i lag med andra, cyklar så mycket som möjligt fram till 14 maj och registerar alla cykelturer i en app (Växla Upp 2). Vid tävlingens slut koras det lag och den individuella cyklist som cyklat flest km totalt. Just nu deltar ett 40-tal personer i Blekinge och fler anmäler sig varje dag. 

För ökad folkhälsa och minskade utsläpp
50 % av alla bilresor vi gör är kortare än 5 km. 80 % av alla bilresor i tätort är dessutom kortare än 3-4 km. Genom att välja cykeln framför bilen på dessa kortare sträckor, kan man göra skillnad både för miljön och sin egen hälsa. Cykeltävlingen Jaga vårmilen  är en del av initiativet Växla Upp! som drivs av Energikontor Syd och Blekinge Tekniska Högskola. Syftet är att öka folkhälsan och minska koldioxidutsläppen från persontransporter i Blekinge, genom att inspirera invånare att oftare välja cykeln framför bilen - att till exempel cykla till och från jobbet, affären, fritidsaktiviteter m.m. 

Motiverande aspekter
Alla deltagare som registrerar sina cykelturer i appen kan följa vad deras cykling har för effekt. Det kan till exempel se:

  • hur mycket pengar de sparar på att cykla i stället för att köra (besindriven) bil samma sträcka
  • hur många kalorier de bränner på sina cykelturer
  • hur många kg koldioxid de "sparar" genom att cykla istället för att ta bilen

Därigenom får deltagarna se vilken nytta de gör för sin ekonomi och sin hälsa, samt vilken insats de gör för miljön, genom att cykla. Alla som cyklar med appen i gång bidrar också med positionsdata som samlas in anonymt för att bli underlag till regionens infrastrukturutveckling, det vill säga - fler och bättre cykelvägar som kan underlätta för ännu fler att cykla mer.

Anmälan öppen
Är du intresserad av att vara med i Jaga vårmilen? Anmälan är öppen till och med 14 april! Läs mer om tävlingen och ladda ner appen på vaxlaupp.nu.  

Fler tävlingar kommer
Fler cykeltävlingar är på gång under våren och sommaren -  följ gärna Växla Upp på Facebook för att ta del av uppdateringar och kommande aktiviteter!

Skapa egen tävling
Förutom de tävlingar som vi på Energikontor Syd arrangerar inom Växla Upp! går det också utmärkt att skapa en helt egen tävling, för till exempel ditt företag eller din förening - läs mer om denna möjlighet. Företag som arrangerat egna tävlingar via Växla Upp! är till exempel Samhall i Karlskrona - läs artikeln och inspireras av filmen!

Har du frågor, kontakta:
André Benaim, 073- 521 14 94, andre.benaim@energikontorsyd.se
Annika Öberg, 0709-21 60 59, annika.oberg@energikontorsyd.se

Tävlingarna inom Växla Upp! är en del av satsningen Kombinerad mobilitet i Blekinge, drivet av Energikontor Syd och Blekinge Tekniska Högskola, finansierat av Region Blekinge och Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet