Anna Percan rullade hem segern i cykeltävlingen Jaga Sommarmilen 2023

Publicerad: 2023-09-04

Vi träffar Anna Percan vid en välfylld cykelparkering i ett soldränkt Karlshamn. Anna som just har säkrat segern i årets cykeltävling Jaga Sommarmilen ler och studerar sina priser; 5000 kr i presentkort från Sweden by Bike, en vacker pokal och ett smart multiverktyg. Anna berättar sen om hur den digitala appen "Växla Upp 2" hjälpte henne att hålla sig motiverad under tävlingen och sina 110 cyklade mil. Genom att dela sina insikter ger hon oss en inblick i cyklingens roll för hållbar mobilitet och miljömedvetenhet. 
 


 

Grattis Anna Percan till segern! Berätta för oss, hur hjälpte appen ”Växla Upp! 2” dig att hålla dig motiverad under tävlingen? 
- Det som motiverade mig mest var att tävla mot andra. Att den fick mig att cykla även fast jag inte var så sugen vissa dagar.

Du har cyklat många kilometer. Kan du dela några av dina favoritcykelrutter eller destinationer som du har utforskat? 
- Den bästa sträckan är nog när jag cyklar till jobbet. Jag bor ute i Kyrkhult - Vilket är nästan fyra mil enkel väg till Karlshamn. Jag gillar att cykla på tidiga morgnar när det inte är så mycket trafik, säger Anna efter att ha funderat en liten stund. 

Att cykla handlar inte bara om tävling, det är också en fantastiskt miljövänlig transportform. Vad var din främsta anledning att delta i tävlingen? 
- Jag cyklar för miljöns skull. Jag tänker miljömedvetet överlag om hur jag lever, då är cykling ett av sätten. 

Hur har den digitala appen ”Växla Upp! 2” förändrat ditt förhållande till cykling och din syn på hållbar mobilitet här i Blekinge? 
- Det är bra att man ser hur mycket koldioxid man sparar. Det tänker man ju inte på annars. Det är krångligt att ta med cykeln på tåg och buss här i Blekinge och vissa cykelvägar skulle kunna bli bättre. Men sammantaget så tycker jag att det är bra, men det finns en del som kan bli bättre.
 
Vilka tips och tricks skulle du ge till andra som överväger att använda en liknande app för att främja hållbar cykling? 
- Det viktigaste är att komma igång och ha kul. De korta sträckorna är ju lättast. Börja där!  

Det här är en viktig seger för både dig och för Blekinge. Hur tror du att din insats kommer att inspirera andra att göra liknande val? 
- Det är alltid svårt att ändra vanor. Jag har ju cyklat rätt mycket innan, men det är klart att man hoppas att man kan inspirera någon att ta cykeln i stället för bilen. 

Vad är ditt nästa steg när det gäller cyklingen? 
- Nästa steg blir ju att utnyttja vinsten och åka på en semester som är cykelinspirerad. Det har jag inte varit på innan. Jag har ju mest cyklat omkring hemomkring där jag bor, svarar Anna beslutsamt.

Slutligen; Vilken potential har appen "Växla Upp! 2", tycker du? 
- Att man kan se hur mycket koldioxid man sparar och att man kan tävla mot andra, tycker jag är jättebra! 

Anna Percan har inte bara vunnit tävlingen, hon har också inspirerat oss att tänka mer hållbart och omfamna cyklingen som ett viktigt steg mot en renare och mer miljövänlig framtid i Blekinge. 
 
VÄXLA UPP! är en del av Kombinerad Mobilitet i Blekinge, en satsning som drivs i samverkan mellan Energikontor Syd och Blekinge Tekniska Högskola. Målet är att minska koldioxidutsläpp från persontransporter i Blekinge län. Satsningen finansieras av Region Blekinge och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer om projektet här.

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet