Energicoachning för små och medelstora företag i Blekinge län.
Små och medelstora företag i Blekinge har stärkta förutsättningar för att minska sin energianvändning och anpassat sin verksamhet för en grön omställning.
Bidrar också till mål ur Agenda 2030:
Läs mer om de globala målen.
Energilyftet ger små och medelstora företag i Blekinge coachning för bättre förutsättningar att arbeta med energieffektivisering, effektoptimering och energibesparing genom att få kunskap, inspiration och ökad förståelse inom dessa områden. På så vis får små och medelstora företag stärkt förmåga att påbörja ett systematiskt sätt för långsiktig energi-och resurshantering.
Huvuddelen i arbetet kommer att bestå av uppsökande verksamhet. Efter projekttidens slut ska minst 100 st representanter för små och medelstora företag ha fått erbjudande om stöd från Energikontor Syd, varav 55 ska ha blivit energicoachade, deltagit i nätverk eller startat en energigrupp på företaget.
Erbjudande
Små och medelstora företag i Blekinge erbjuds individuell rådgivning samt deltagande i nätverk för energieffektivisering. Arbetet utgår från de företag som vill ta steg för sin gröna omställning och som aktiveras under tiden Energilyftet pågår. Vi arbetar företagsfokuserat och inleder med en dialog kring det specifika företagets behov. Kunskap från dialogen är sedan drivande i arbetet framåt genom coachningen. Aggregerat används kunskapen från företagen i utformningen och utvecklingen av administrativa verktyg och rutiner, samt för att utforma information, kommunikation och kunskapshöjande insatser, på ett sätt som är speciellt anpassat till målgruppen.
Våra nätverk och vår individuella rådgivning är oberoende och teknikneutral.
Förväntade resultat
På lång sikt väntas Energilyftet bidra till att näringslivet i Blekinge län bidrar till en minskad energianvändning och därmed en sänkning av koldioxidutsläpp, men även en stärkt medvetenhet gällande arbetet med hållbarhet.
Mål
Det övergripande målet är att deltagande företag, efter projekttidens slut, ska ha minskat sin energianvändning och klimatpåverkan och stärkt sin konkurrenskraft.
Lena Eckerberg,
Utvecklingschef/Projektledare
Roger Gunnarsson,
Projektledare/Regional Utvecklingsledare
Genom Parisavtalet och FN:s Agenda 2030 har världens länder enats om att bekämpa klimatförändringarna och säkerställa hållbar energi till alla. Insatser hos företagen för att främja energieffektivisering och konvertering till förnybara energikällor utgör en viktig del för att nå målen. Fit for 55 är ett initiativ från EU som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030 jämfört med 1990-årsnivåer, med målet att uppnå klimatneutralitet till 2050. Under 2023 har det inom Fit for 55 tagits fram reviderade direktiv inom bl.a. energieffektivisering och förnybar energi, vilket kommer att innebära högre krav på företag att minska sin energianvändning och öka andelen förnybar energi. Förutom ovanstående kommer 2027 en lag om att alla elnätsföretag ska ha infört en prismodell som inkluderar en effekttariff. Prismodellen innebär att elnätskostnaden blir högre om mycket el används samtidigt. Alla företag omfattas av detta som kommer ge möjlighet att undvika kostnadsökningar eller att sänka kostnader för företagen om kunskap finns. Hur detta ska ske är individuellt kopplad till den enskilda verksamheten. Här finns ett stort utbildningsbehov hos företag.
Det finns ett underliggande behov av energieffektivisering i näringslivet efter nästan ett decennium av låga energipriser. Under hösten och vintern 2022-23 rådde extremt höga energipriser. Detta drev på företagens behov av att sänka energikostnaderna och gjorde att tidigare insatser inriktade mot små och medelstora företag blev starkt efterfrågade. De höga elpriserna ökade medvetenheten om potentialen energieffektivisering hos fler branscher, men intresset dalar när elpriserna sjunker. Effektproblematiken är en omvärldsfaktor som försvårar möjligheten till nyetableringar samt företags möjlighet till expansion. Genom att effektoptimera som är en naturlig del i energieffektivisering lindras effektproblematiken på överlastat elnät. Andra omvärldsfrågor som gör att företagens behov av att arbeta med sin energisyn rör t.ex. behovet av laddstolpar för personalpendling och varudistribution vilket påverkas av elnätets kapacitet och företagets effekttoppar.