Öka förutsättningar och stimulera företag till en mer hållbar, konkurrenskraftig och effektiv energianvändning
I Energismarta företag i Skåne deltar 24 skånska företag! I projektet hjälper vi skånska företag att minska sina energikostnader på kort och lång sikt. De som deltar arbetar med att sänka din energianvändning och delar erfarenheter med andra företag i ett nätverk för energieffektivisering. De som deltar får
1. Individuellt stöd av energispecialist
Minst 25 timmars individuell rådgivning och energigenomgång av verksamheten tillsammans med en upphandlad energispecialist. Stöd och hjälp med en handlingsplan för företaget kan spara energi på både kort och lång sikt.
2. Nätverksträffar
Utveckling av energikompetens i samverkan med andra företag där deltagarna tar del av varandras erfarenheter och lösningar. På träffarna delas även resultat av omvärldsbevakning gällande information om teknik och lagstiftning samt aktuella ekonomiska stöd för miljöförbättrande åtgärder.
3. Stöd och utbildning
I projektet erbjuds företagen energiutbildningar för företagets personal samt utbildning om lagstiftningen kring energifrågor.
Vilka företag får delta?
I projektet deltar företag med en hög energianvändning, oavsett företagets storlek
De företag som deltar kommer från olika branscher men tyngdpunkt ligger på livsmedelsbranschen och annan tillverkande industri
Totalt deltar 24 företag fördelade på två nätverk
Klicka här för att läsa om de deltagande företagens verksamheter och deras tankar kring nätverksdeltagandet |
Förväntningar på deltagande företag i Energismarta Företag i Skåne?
Energismarta företag i Skåne medfinansieras av Region Skåne och erbjuds via Energikontor Syd och Länsstyrelsen Skåne. Våra nätverk och individuell rådgivning är oberoende och teknikneutralt.
Energisituationen i södra Sverige innebär påfrestningar för det skånska näringslivet. Högre energipriser och ökade risker för roterande frånkoppling från elnätet skapar utmaningar för såväl stora som små företag i Skåne på både kort och lång sikt. Att arbeta strukturellt med energieffektivisering kan för ett företag vara ett verktyg som har positiva effekter för både konkurrenskraft och resiliens. Att minska samhällets elanvändning bidrar även till en lägre prisbild samtidigt som det skapar marginaler för att klara elförsörjningen under årets topplasttimmar och minskad klimatpåverkan.
Energikontoret Syd har under lång tid arbetat med företag som har en ambition att utveckla en mer hållbar verksamhet och tillsammans med olika samarbetspartners bl.a. Länsstyrelsen Skåne, utvecklat metoder för att stötta företag i deras energiomställning; nätverk, coaching och kunskapshöjande insatser för företag är erfarenhetsmässigt effektiva metoder som bidrar till ökad energieffektivitet. Företag är en bred målgrupp med alltifrån mikroföretag till stora företag med helt olika förutsättningar. Förändringstrycket och drivkrafterna är starkt varierande. Det ställer höga krav på behovsanalysen för det enskilda företaget och ett brett spektrum av åtgärder och verktyg för att kunna erbjuda rätt åtgärder åt företag utifrån respektive förutsättningar. Effektiv och fossilfri industri är ett av de prioriterade åtgärdsområdena i Skånes klimat- och energistrategi. Inom industrin finns i allmänhet goda möjligheter att minska elanvändningen i stödprocesser som belysning, tryckluft och ventilation. På senare år läggs det även fokus på att se över effektbehovet, särskilt under topplasttimmar. Flera energibesparande åtgärder är direkt lönsamma, med återbetalningstider på några månader till ett eller ett par år och kan därigenom ge ökad vinst och stärkt konkurrenskraft. Att aktivt arbeta med energibesparing har inte enbart positiv inverkan på miljö- och klimat, utan ett ökat energimedvetande i företaget leder dessutom ofta till en konkurrensfördel. Trots god ekonomisk lönsamhet är det en stor andel av möjliga energibesparande åtgärder som inte genomförs, varken inom industrin eller i bostäder och lokaler, det så kallade energieffektiviseringsgapet.
Ingela Valeur,
010-224 16 87 |
Gustaf Wiklund,
070-306 44 92 |
Livsmedelsproducenten Magnihill AB i Mörarp sparar i snitt 75 000 kr per år tack vare nytt system för undermätning som visualiserar energianvändningen i fabriken.