Nyheter

Biogas uppmärksammas i medierna- kul!

Spaning: på sistone har vi sett en del korta nyhetsinslag om biogasproduktion. I fokus står lantbrukare som producerar el (och värme) baserat på gödsel. Kul tycker vi och hoppas på mer av detta samt att det kommer reportage som visar ännu fler delar av biogassysyemet! Har ni något intressant att berätta borde ni tipsa medierna.

Sverige: Biogaskartan är uppdaterad!

Bra att veta vart i landet det finns biogasanläggningar! Därför har Energigas Sverige en fin karta på sin hemsida som dessutom uppdaterades nyligen för nya anläggningar som tillkom under 2021. Kartan visar 128 anläggningar, hur stora dem är ungefär och vilken typ av anläggning samt om den även uppgraderar eller förvätskar biogas.

Många nya biogasanläggningar i Klimatklivet 2022

Länsstyrelsen Skåne rapporterar rekordmånga ansökningar till klimatklivet, både stora anläggningar med särskilt i senaste omgång kom det in väldigt många ansökningar för mindre gårdsanläggningar.

Så gick det på Biogas Syds nätverksträff

Vilken härlig träff vi fick tack vare alla engagerade deltagare och föreläsare! Och ett stort tack till NSR för att vi fick vistas i det fina, nya kompetenscentrum för biokol. Nu kan du ladda ner presentationerna från vår hemsida.

Publicerad: 5 september, 2022Sidansvarig: Sabine Täuber

Läs mer

Green2Feed – nu analyseras den första skörden av ”gröna blad”

Våren är fullt igång och med det blir det action i projektet Green2Feed. Först ut för extraktion av ”proteinjuice” i SLU:s växtproteinfabrik i Alnarp var den ekologiska vintermellangrödan grönråg i mitten av maj och därefter var det ekologisk lusern. I projektet testar forskarna olika metoder för att maximera utvinning av proteiner från växterna.

Ny potentialrapport för biogas ger en samlad bild över möjligheterna i Skåne, Halland och Västra Götaland

Redan nu finns tillräckligt med restströmmar för att producera 5 900 GWh biogas i de tre regionerna, vilket motsvarar 80 % av den totala naturgasanvändningen. Idag produceras strax under 800 GWh i samma geografi. Inkluderas dessutom nya substrat ökar potentialen med ytterligare 3 600 GWh. Detta visar en ny studie av biogassubstrat som forskare från RISE tagit fram och som släpps för allmänheten idag. Målsättningen med studien är att ge en samlad bild över potentialen och var substraten finns för att ge utbyggnad av biogasproduktionen i de tre regionerna en skjuts i rätt riktning.

Publicerad: 6 maj, 2022Sidansvarig: Sabine Täuber

Läs mer