Företag

Få förståelse för hur du med enkla medel kan minska din energiförbrukning

Påbörja din energiresa

Som del av vårt strategiska arbete har vi skapat en resa som tar dig igenom steg för steg hur du energieffektiviserar din verksamhet. Stegen är gångbara för alla verksamheter och gynnar dig som vill minska din energiförbrukning både för din verksamhet och miljöns skull. När ni följt de stegen rekommenderar vi att ni tittar på vilka större strukturella förändringar ni kan göra. Genom att väva in energifrågan som en viktig parameter i er verksamhetsutveckling så skapar ni system, med strukturer och rutiner som säkerställer en fortsatt utveckling av er verksamhet som är långsiktigt energieffektiv och lönsam.

Genom att göra en energianalys kan du få reda på hur mycket el och annan energi som ni köper och var den  används i verksamheten. Ta fram fakturor, kolla på avläsningar och vid behov, mät.

Stäng av maskiner, ta bort standby, släck lampor, täta allt som kan läcka, isolera installationer och rör, minimera att hålla dörrar, portar, luckor öppna. Att byta ut en resa mot ett digitalt möte är också ett sätt att minska behovet av energi. 

Låt inget gå halvfullt (förutom torktumlaren) utan fyll upp kylar, frysar, ugnar, disk och tvättmaskiner. Ställ in temperaturer i lokaler, maskiner och apparater. Styr belysning, ventilation, värme och kyla så de bara används i den omfattning de behövs. Använd smarta funktioner och ekoprogram. Underhåll, rensa, städa, torka  av och reparera så tekniken fungerar som den ska. Placera möbler, maskiner och apparater där de trivs bäst eller skapar nytta av din tillförda energi på bästa sätt.  

Utifrån den kunskap ni nu skaffat er om er energianvändning, dess kostnader och statusen på er fastighet och all den utrustning som ni använder, kan ni ta fram en  plan på vad ni ska modernisera först. Nu har ni kunskap att göra medvetna och smarta val! 


Det kan innebära att ni väljer att tilläggsisolera eller förbättra något annat i  klimatskalet. Kanske visar det sig att trots att ni nyttjar all teknik på bästa möjliga  sätt och bara när den behövs - så är det ekonomiskt och miljömässigt lönsamt att  byta ut gammal teknik. Andra lösningar kan innebära att ni tillför egen energi från solpaneler, byter ut processer som använder tryckluft eller kanske skapar nya flöden i er produktion som innebär ett mycket effektivare arbets-/produktionssätt.

Lär dig av Energiråden eller boka ett platsbesök för energirådgivning

Välj kategori för energiråd just för dig:

Ta nästa steg på din energiresa - boka platsbesök

Vi erbjuder kostnadsfria platsbesök till de företag som önskar få energirådgivning. Kontakta oss idag för att boka! 

Boka platsbesök!!

Aktuella stöd

Kontakta oss gärna så att vi kan guida dig till rätt stöd. Vi erbjuder löpande flera olika stöd, främst till dig som är verksam inom små och medelstora företag.
Nedan, hittar ni fler stöd som vi erbjuder just nu.

Vi koordinerar och kan guida dig rätt bland våra erbjudanden

Kerstin Eriksson

Koordinator

Tel.070-620 83 07

kerstin.eriksson@energikontorsyd.se

Inspirerande företag

I vår verksamhet möter vi många företag som har kommit olika långt på sin omställningsresa. Alla har olika förutsättningar men alla har möjlighet att ta kontroll över sin energianvändning.

Följ med till fyra olika företag som gjort olika insatser. Allt från små och snabba insatser, till långvarigt strategiskt arbete med energieffektivisering.

Energikontor Syd har som uppdrag att bidra till ett hållbart energisystem i södra Sverige. En viktig del av det arbetet är att stötta energiomställningen för företag. Vi erbjuder löpande flera olika stöd, främst till dig som är verksam inom små och medelstora företag.

Energieffektivisering på Åbro i Vimmerby (2022)

Åbro bryggeri har länge jobbat med energieffektivisering, vilket har minskat bryggeriets energianvändning. Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro bryggeri, berättar om deras energiarbete och om deras planer för investeringar i solenergi och vätgas.

Så lyckas Frendo i Åseda spara tusenlappar på elen varje vecka

En servicebutik är en energikrävande verksamhet, men det finns också en stor potential för att spara energi med rätt enkla medel. Följ med till Mia Erdmans Frendo-butik i Åseda i Småland, och se vad hon gjort för att spara 1000 kWh i månaden.

Solens bidrag till robusthet - Chokladeriet i När

Gotlandsgårdens konfektyr gör handgjorda chokladpraliner och har ett café på gården Maldes i När på Gotland. En period av extra svajig elförsörjning på ön ledde till att Ann-Charlotte och Åke Larsson beslutade att skaffa solceller med batterilagring för att se till att säkra driften av verksamheten

Solens bidrag till robusthet - ICA Wisborg

ICA Wisborg på Gotland stod inför en omfattande energirenovering och tog hjälp av Region Gotlands energi- och klimatrådgivare för att få hjälp med processen. Nu har de en energieffektiv butik och egen el från solceller på taket.

Kunskapsbanken

Mer om att spara energi i din verksamhet

I vår Kunskapsbank har vi samlat guider och generella exempel på vad mer företag kan göra för att effektivisera energianvändningen i verksamheten. Klicka på bilderna nedan eller knappen till höger.

Gå till kunskapsbanken!

Satsningen på energieffektivisering i små och medelstora företag, samt Konsulttimmen är finansierad av EU:s regionala utvecklingsfond via Energimyndigheten.

Energiråd är finansierade av Region Skåne